MessiLive – Työnantajat työnhakijoiden haastateltavana

Taina Jutila
6.6.2019 - 06:00
FinVector Oy:n ja Kuopion kaupungin henkilöstöä istumassa MesiLiven studion sohvilla.
Pohjois-Savon TE-toimistossa selvitettiin kokeilun kautta miten digitaalisia ratkaisuja voitaisiin hyödyntää työnhakijan ja työnantajan kohtaamisen helpottamiseen. Syntyi MessiLive.fi-palvelu, jossa työntekijät pääsevät haastattelemaan työnantajia ja työnantajat pääsevät kertomaan työmahdollisuuksista perinteistä työpaikkailmoitusta paremmin.

Uudenlaiset digitaaliset ratkaisut madaltavat kynnystä kysyä työnantajalta työhön liittyviä kysymyksiä ja antavat työnantajille mahdollisuuden kertoa tarjolla olevasta työstä tekijöille ympäri maailman. Työnhakijat miettivät työtä hakiessaan soveltuvuuttaan työtehtävään sekä ominaisuuksia, joita työnantaja arvostaa. Heitä kiinnostaa myös, mistä asioista työpäivät koostuvat kyseisessä työssä ja kuinka palkkaus muodostuu. Työnantajat puolestaan pohtivat, miten saisivat mahdollisimman hyviä hakemuksia soveltuvilta kandidaateilta. Heillä on tarve rakentaa työnantajamielikuvaansa ja työvoimapulan kasvaessa halutaan korostaa sitä, kuinka työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään huolta.

Pohjois-Savon TE-toimistossa kehitettiin 2016 MessiLive.fi -palvelu vastaamaan näihin tarpeisiin. Kokeilun kautta lähdettiin tutkimaan mahdollisuuksia tallentaa työnantajien videoesittelyitä työpaikoistaan, joita voisi jakaa työnhakijoille. Samalla keksittiin live-lähetysten mahdollisuus, jossa juontaja haastattelee työnantajia ja työnhakijat pääsevät kysymään kysymyksiään työpaikkaan liittyen. Näin syntyi työnhakijoille matalan kynnyksen mahdollisuus haastatella työnantajia ja potentiaalisia tulevia kollegoita työpaikasta ja työnantajille mahdollisuus vapaasti esittäytyä, kertoa työtehtävistä ja hakumenettelyistä tarkemmin kuin pelkässä työpaikkailmoituksessa.

MessiLiveä pääsee seuraamaan suoraan ja tallenteena

MessiLive.fi -lähetyksiä on tehty parin vuoden aikana yli 300 ja lisää tulee joka viikko. Lähetyksiä pystyy seuraamaan livenä joko paikan päällä studioissamme, jolloin lähetyksen jälkeen työnhakija voi esittäytyä työnantajalle tehden ensivaikutelman ja sopia mahdollisesti työhaastatteluajankin. Lähetyksiä voi seurata myös etänä MessiLive.fi -sivulta, YouTube -kanavalta tai Facebook -sivulta mistä päin maapalloa tahansa ja lähettää kysymyksiä chatin kautta. Tämä mahdollistaa esimerkiksi muuttoa miettivälle tiedonsaannin avoimista paikoista eri puolilla Suomea. Lisäksi jokaisesta lähetyksestä jää tallenne, jota pystyy katsomaan myös jälkikäteen. Palvelu kehittyy koko ajan ja pian myös etäkatselijat pääsevät halutessaan lähetyksen jälkeen suoraan pikahaastatteluihin työnantajan kanssa.

MessiLive.fi-lähetyksissä työnantajat esittelevät avoimia työpaikkoja, joiden lisäksi lähetyksiä tehdään myös esimerkiksi RekryKoulutuksista, työvoimakoulutuksista sekä erilaisista hankkeista, jotka tukevat työllistymistä. Esitellyt työpaikat ovat osaamisvaatimuksiltaan monen tasoisia asiantuntijatehtävistä kesätyöpaikkoihin. Työnantajat hakevat eri alojen tekijöitä kuten esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin, metallialan ja puhtaanapidon aloille. Palautteen mukaan työnhakijat suosittelevat lähetysten seuraamista mm. siksi, että niissä pääsee tapaamaan työnantajan edustajia ja keskustelemaan heidän kanssaan jo ennen varsinaista haastattelua, mikä vähentää jännitystä. Työnantajat suosittelevat palvelua, koska he kokevat sen toimivana tilaisuutena rakentaa työnantajamielikuvaansa ja ovat saaneet parempia hakemuksia motivoituneemmilta hakijoilta.

Katso esimerkkiklipit Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntijan, Päiväkoti Pikku Leijonan kokin sekä Savon Jakelun lehdenjakajan rekrylähetyksistä:

Lisätietoja MessiLivestä palvelun omilla verkkosivuilla: messilive.fi

Kirjoittaja

Taina Jutila työskentelee tapahtumatuottajana MessiLive.fi –palvelussa, Pohjois-Savon TE-toimistossa.

Kirjoittaja
T
Taina Jutila

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja