Harjoittelun aloitus etänä 

Isa Nurmi
29.6.2020 - 11:22
Kuva: Isa Nurmi
Kuvassa vihkoaukeama, jonka päällä älypuhelin ja kaksi kynää. Oikeassa laidassa näkyy hieman kannettavan tietokoneen näppäimistöä.
Korkeakoulujen harjoittelujakso on tänä keväänä tuonut mukanaan paljon erityisjärjestelyjä aivan kaikille. Suurimpana muutoksena omassa harjoittelussa on ollut etätyöskentely koronarajoitteiden johdosta. Myös kokonaan uusia tapoja järjestää harjoitteluita on jouduttu kehittämään organisaatioissa.

Opiskelen muotoilua Hämeen ammattikorkeakoulussa ja opintoihini kuuluu toisen vuoden keväänä suoritettava työharjoittelujakso. Monien harjoittelujakson onnistuminen oli epävarmaa maaliskuun alussa, sillä Suomi oli juuri siirtymässä poikkeusoloihin. Sain kuitenkin mahdollisuuden suorittaa harjoittelujaksoni Digi- ja väestötietovirastossa ja siirsimme ajankohtaa alkuperäisestä suunnitelmasta kesän alkuun. Aloitin siis harjoittelujaksoni D9-tiimissä 1.6.2020. 

Ensimmäinen työpäiväni oli hyvin erilainen aikaisempiin nähden, siitä syystä, että perinteiset työkavereihin ja -tiloihin tutustumiset piti tällä kertaa jättämään välistä. Pääsin kuitenkin tapaamaan koko tiimini Skypessä videokuvan välityksellä. Myös toimisto tuli päällisin puolin tutuksi laitteiden haun yhteydessä.

Vaikka harjoittelujakso itsessään tuo aina paljon uutta opittavaa harjoittelijalle itselleen, on tämä vuosi tuonut paljon uusia järjestelyjä niin kouluille, kuin työnantajillekkin. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen siihen, kuinka kaikki asiat on saatu hoidettua näin hyvin poikkeusoloista huolimatta. Nykypäivän digitalisaatio mahdollistaa onneksi sen, että yhä useampia asioita voidaan hoitaa vaivattomasti myös etänä.

On ollut helpottavaa huomata, kuinka sujuvaa etätyö on ollut, vaikka kaikki asiat ovat olleet vielä kovin uusia ja vaatineet aktiivista opettelemista. Olen hyvin kiitollinen saamaani apuun laitteiden käyttöönotossa, tehtävien monipuolisuudesta ja siitä, että harjoittelijat saivat kunnollisen perehdytyksen etänäkin. Tekemistä on riittänyt hyvin, mutta onneksi myös etänä on saanut aina apua tarvitessaan. Etätyöskentelyn ehdoton plussa on, että ajan saa käytettyä tehokkaammin, kun työmatkoihin ei mene aikaa ja töitä voi halutessaan tehdä esimerkiksi mökillä tai missä tahansa muualla. Varjopuolina on, että työkavereita ei pääse tapaamaan kasvotusten ja kommunikointi jää vain laitteiden välityksellä tapahtuvaksi.

Yleisesti ottaen mahdollisuus päästä tutustumaan Digi- ja väestötietovirastoon ja etenkin D9:n toimintaan, on ollut erittäin antoisa kokemus. Työtehtäväni ovat tähän mennessä olleet erilaiset kirjoitustehtävät sekä visualisoinnit avioliiton esteiden tutkinnan konseptitarinaan. Lisäksi olen päässyt osallistumaan kiinnostaviin työpajoihin. Kaikki nämä ovat edesauttaneet oppimistani ja auttaneet ymmärtämään enemmän palvelumuotoilusta sekä viraston toiminnasta. 

Koronakevät on tuonut omat haasteensa jokaiselle. Harjoittelujakso on iso osa opintoja, joten mahdollisuus päästä harjoitteluun harjoittelujakson aikana on kuin lottovoitto. Sähköiset allekirjoitukset, etätapaamiset sekä viestittely ovat mahdollistaneet harjoittelujaksoni onnistumisen poikkeusolojen vallitessa Suomessa. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Digi- ja väestötietoviraston henkilöstölle, joka mahdollistaa harjoitteluni ja on auttanut viipymättä kaikissa ongelmissani. On ollut erittäin suuri ilo ja kunnia työskennellä näin ystävällisessä, tehokkaassa ja modernissa työympäristössä.

Kirjoittaja
I
Isa Nurmi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja