Kevätterveiset D9-digitiimistä!

Nina Nissilä
17.5.2017 - 09:57
Niin Suomidigi kuin Valtiokonttorin D9-digitiimi tarjoavat tukea digitalisaatioon ja julkishallinnon palvelujen uudistamiseen. Missä asioissa kannattaa kääntyä meidän, D9-digitiimin, puoleen?

Suomidigi on yhteinen digitaalinen verkosto ja alusta, joka tukee julkishallinnon toimijoita ja palvelujen kehittäjiä digitalisaatiossa ja prosessien uudistamisessa. D9-digitiimi puolestaan on seitsemän hengen tiimi, joka tarjoaa käytännön tukea yksittäisille hankkeille niissä tilanteissa, joissa ne tarvitsevat muutakin kuin pelkkää digitaalista apua. Tiimin nimi tulee yhdeksästä digitalisoinnin periaatteesta.

D9-digitiimi on asiakkaan asialla

Digitiimin tavoitteena on auttaa kehittämään yhteiskunnallisesti vaikuttavia julkishallinnon palveluprosesseja asiakaskeskeisiksi. Tehtävämme on tuoda rajoja rikkovaa, poikkihallinnollista asiakaskeskeisyyttä palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen sekä vauhdittaa julkisten palveluiden uudistumista digipalveluiksi. Autamme myös palvelumuotoilun ja digitaalisten ratkaisujen hankintojen suunnittelussa. Tiimimme toimii julkishallinnon sisäisinä konsultteina ja tuo osaamisemme käyttöönne jalkautumalla hankkeisiin. Palvelumme on virastoille maksutonta.

Meiltä saat käytännön apua palvelumuotoiluun, teknologiaan, kokeilukehittämiseen, hankkeiden johtamiseen ja muutosjohtamiseen. Autamme kehittämään palveluja asiakaslähtöisesti. Hallitsemme palvelumuotoilun suunnitteluprosessin työvaiheet ja käytämme käyttäjälähtöisiä työmenetelmiä. Ketterä ja kokeileva kehittäminen on toimintakulttuurimme ytimessä. Autamme organisaatioita yhdistämään kokeilut kehitystyöhön ja ottamaan rohkeasti käyttäjiä mukaan jo alkuvaiheessa. Verkostojen hyödyntäminen on keskeistä onnistumisille ja välitämme parhaita käytäntöjä toisilleen.

Lisäksi tiimissä on kokonaisarkkitehtuurin ja tietojärjestelmien osaamista. Autamme ymmärtämään esimerkiksi tekoälyn, lohkoketjujen ja robotiikan edellytyksiä. Tuomme näkemystä teknologian mahdollisuuksista ja kuvaamme ne tarvittaessa myös ei-teknisten ihmisten ymmärtämällä tavalla.

Tarjoamme myös tukea muutoksen tekemiseen ja hankkeiden vetämiseen. Hankkeiden omistajuus säilyy kotiorganisaatiossa, mutta tiimimme auttaa vauhdituksessa ja tukee hankevetäjiä tarpeen mukaan.

Tarjolla herätystä, kokeilua ja yhteistyötä

Tarjoamiamme tuotteita ovat herätys, kokeilu ja yhteistyö.

Herätys kestää yhdestä tunnista yhteen päivään. Menetelmä valitaan hankkeeseen sopivaksi. Vaihtoehtoja on esimerkiksi työpaja, luento, digiperiaatteiden jalkauttaminen, hankejohtajan sparraus, arkkitehtuuri- ja yhteentoimivuuskatsaus.

Kokeilu kestää yhdestä viikosta yhteen kuukauteen. Tavoitteena on vauhdittaa hanketta ja tehdä toimiva proto tai konsepti eli ymmärrettävä testiversio. Menetelmiä ovat esimerkiksi ketterä kehittäminen (Design Sprint jne.), sovelluskehitysmenetelmät, palvelumuotoilun menetelmät (kuten yhteiskehittäminen), asiakastutkimus ja -ymmärrys.

Yhteistyö kestää kahdesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Kyse on pidemmän aikavälin strategisesta yhteistyöstä, jolloin D9-digitiimi työskentelee kehitystyön tukena, mutta hankkeen omistajuus säilyy kotiorganisaatiossa. Menetelmiä ovat esimerkiksi konseptikehitys- ja työstö, palvelumuotoilun menetelmät, hankejohtaminen ja projektinhallinta, verkoston rakentaminen, arkkitehtuurin ja yhteentoimivuuden periaatteiden soveltaminen.

Voisimmeko olla avuksi teidän hankkeellenne?

Kirjoittaja
N
Nina Nissilä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja