Pelkkä tieto digituen saatavuudesta huojentaa mieltä

Juulia Andersson
25.5.2021 - 11:08 Lukuaika 3 minuuttia
Digituki.
Minulle soitti eläkeläismies ja pyysi apua Zoomin ja Teamsin käyttöön. Totesimme, että ongelmat johtuvat todennäköisesti hänen nettiyhteydestään. Tarjosin mahdollisuutta, että Enterin vapaaehtoinen vertaisopastaja voisi jutella hänen kanssaan nettiyhteyksistä.

Mies vastasi: “Kuule, joskus vain tekisi mieli ottaa olut tai lonkero, istua sohvalle, katsoa telkkaria (kunhan sekin vaan kaiken älyn takia toimii) ja olla tekemättä mitään.”

Mies viittasi siihen, että hänellä oli lähiaikoina ollut useita erilaisia tietoteknisiä ongelmia, joita hän oli joutunut ratkomaan. Sillä hetkellä hänellä ei enää ollut innostusta lähteä miettimään nettiyhteysasioita. Miehellä oli kuitenkin siitä hyvä tilanne, että hän tiesi, mistä kysyä neuvoja pikkuasioihin ja mihin viedä laitteet korjaukseen. Valitettavasti näin hyvä tilanne ei ole kaikilla.

Edustamani taho, Uudellamaalla toimiva ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry toteutti helmikuussa jäsenistölleen palautekyselyn. Siinä moni toi avovastauksissa esiin, että jo pelkästään tieto siitä, että Enteriltä voi kysyä tietotekniikkaneuvoja, on huojentava asia. Joku jäsen esitti asian havainnollistavan runollisesti: 

"Tietotekniikan aavalla merellä seilatessa pelkkä tieto siitä, että on Enter-satama, jossa voi käydä huoltamassa ja tankkaamassa osaamistaan, on kannustava tekijä."

Tieto avunpyynnön mahdollisuudesta on suoraan kytköksissä motivaatioon ja uskallukseen kokeilla tietotekniikan käyttöä. Tietotekniikan kanssa tulee kaikille käyttäjille välillä haasteita, erilaisia virheilmoituksia tai käytetty sanasto näyttäytyy kuin hepreana. Saavutettavan, ihmislähtöisen digituen pariin löytäminen on yksilöille merkityksellistä.

Digi arkeen -neuvottelukunnan helmikuun pyöreän pöydän keskustelujen raportissa todetaan, että myös läheisten tuella on suuri merkitys motivoinnissa. Pieni kannustava sana saattaa olla tärkeä eteenpäin työntävä voima. Aina läheisiä ei kuitenkaan ole, ja moni eläkeläinen kertoo puheluissaan, ettei halua vaivata kiireisiä työikäisiä lapsiaan. Ikä ei myöskään määritä digiosaamisen tasoa, kuten edellä mainitussa raportissakin todetaan. Ei voida siis olettaa, että työssäkäyvä osaisi antaa läheiselleen digitukea. Näidenkin seikkojen vuoksi on tärkeää, että monenlaista digitukea on ihmisille saatavilla helposti.

Kooste digituen antajista:

Kirjoittaja on ENTER ry:n toiminnanjohtaja.

Kirjoittaja
J
Juulia Andersson

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja