Seniorit digiopastuksissa

Tiina Etelämäki
5.12.2019 - 00:00
Kuva: Lennon Cheng
 ""
Älypuhelimen peruskäytöstä eli asetusten hallinnasta, kosketuksen oppimisesta ja päivityksistä - niistä on senioreiden digiopastukset tehty. Varsinaiseen sähköiseen asiointiin monella on vielä matkaa.

Ihmiset haluavat hoitaa omat asiansa. Uusien toimintatapojen ja laitteiden kanssa se ei kuitenkaan käy itsestään, vaan opastusta ja digitukea tarvitaan. Usein opastaminen on myös henkistä tukea, ei pelkästään teknistä apua. Monet kaipaavat jonkun viereen varmistamaan, etteivät omat tiedot mene ihan minne sattuu. Rohkaiseminen onkin yksi tärkeimpiä asioita seniorien digiopastuksissa.

Seniorit kaipaavat laitteiden perusopastusta

ENTER ry on Uudellamaalla toimiva ikäihmisten tietotekniikkayhdistys. Enterissä on lähes 200 vapaaehtoista senioria, jotka auttavat muita senioreita digiasioissa. Vuosittain opastuksia tehdään tuhansia ja vuosittain yhdistyksessä selvitetään, mitä opastuksissa oikeasti tapahtuu.

Eniten seniorit kaipaavat digitukea älypuhelinten perushallintaan. Älypuhelimet ovat kirkkaasti opastetuimpia laitteita. Sekä erilaiset asetukset että päivitykset aiheuttavat hämmennystä ja kysymysten tulvaa. Digiopastuksissa opetellaan mm. laittamaan puhelin äänettömälle, tarkistamaan onko nettiyhteys käytettävissä sekä pohditaan sovellusten lähettämiä ilmoituksia. Kysyttyjä aiheita ovat myös erilaiset viestintäpalvelut, kuten mm. sähköpostit sekä WhatsApp. Myös kaikki valokuviin liittyvät aiheet kiinnostavat. Monet haluavat oppia varmuuskopioimaan kuvia ja lähettämään niitä ystävilleen. Samalla tulee usein kysymyksiä pilvipalveluiden logiikasta ja tiedostojen löytämisestä laitteelta.

Vielä on matkaa varsinaiseen sähköiseen asiointiin, sillä ensin halutaan ottaa perusasiat haltuun. Vaikka seniorit haluavat hoitaa itse asiansa, myös sähköisesti, se ei tule tapahtumaan hetkessä. Oikeanlaisen opastuksen kanssa se on kuitenkin mahdollista isolla osalla ihmisistä. Enterissä yksi opastus kestää keskimäärin yhden tunnin. Tuon tunnin aikana opastettava joutuu ja pääsee tekemään itse mahdollisimman paljon, jotta hän itse oppisi ja saisi varmuutta tekemiseen. Vaaditaan myös toistoja, jotta asiat opitaan ja ne jäävät mieleen. Ja jonkun pitää kertoa ja selittää selkeästi, mitä ja miksi ollaan tekemässä.

Meistä on moneksi

Samalla kun itsekin yleistän ja puhun kaikista senioreista kertaheitolla, haluan muistuttaa tämänkin ikäryhmän moninaisuudesta. Suomessa on reippaasti yli miljoona yli 65-vuotiasta ja siihen porukkaa mahtuu ainakin kaksi sukupolvea. Samalla kun iso osa ei ole ikinä käyttänyt mitään tietoteknistä laitetta, toinen iso osa elää täysin luontevasti digitaalisessa maailmassa. Tämä meidän kannattaa aina pitää mielessä.

ENTER ry:hyn kuuluu kolme työntekijää ja 1000 seniorin joukko, joka haluaa pysyä digissä mukana. Heistä lähes 200 antaa vapaaehtoisina digiopastusta muille senioreille. Yksi vapaaehtoisista palkittiin juuri 5.12.2019 Vuoden vapaaehtoisena, olet Lea Grönlund nimityksen ansainnut! Ja kiitos Kansalaisareena tuon arvonimen myöntämisestä!

Kirjoittaja
Tiina Etelämäki
toiminnanjohtaja, ENTER ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja