Valvottu koevapaus ehkäisemässä digitaalista syrjäytymistä

Roosa Ikonen
22.9.2021 - 12:33
Mies käyttää tietokonetta kirjastossa
Etenkin pitkään vankilassa olleilla voi olla puutteita digitaidoissa, koska yhteiskunta muuttuu koko ajan digitaalisemmaksi, eikä vankilassa ole mahdollista pitää kaikkia nykyaikaisia digivälineitä. Tarpeelliset digitaidot ovat yksi tärkeä osa-alue, joiden pitää olla kunnossa myös syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta.

Kriminaalihuollon tukisäätiön toimintoihin on mahdollista tulla suorittamaan valvottua koevapautta. Koevapauden tarkoituksena on edistää vangin hallittua ja suunnitelmallista vapautumista, sekä vangin sijoittumista yhteiskuntaan. Koevapauden aikaisiin velvoitteisiin kuuluu toimintasuunnitelma ja toimintasuunnitelmaan voidaan sisällyttää digitaitojen harjoittelu. Etenkin pitkään vankilassa olleilla voi olla puutteita digitaidoissa, koska yhteiskunta muuttuu koko ajan digitaalisemmaksi, eikä vankilassa ole mahdollista pitää kaikkia nykyaikaisia digitaalisia välineitä. Tarpeelliset digitaidot ovat yksi osa-alue, jonka pitää olla kunnossa syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta.

 

Yksilöllisesti kohti digitaitoja

Digitaidot vaihtelevat paljon eri ihmisten kesken, niin myös rikostaustaisilla. Osalla rikostaustaisista ihmisistä on voinut olla pitkä työhistoria tietokoneiden parissa ja toisille tietokoneen avaaminenkin voi olla ahdistavaa. Rauhassa tutustuminen ja yksilön lähtökohdista nousevien tarpeiden huomiointi on tärkeätä digitaitojen opettelun suunnittelussa ja jokaiselle tehdään yksilöllinen suunnitelma digitaitojen opettelua varten.

Digitaitojen sanoittaminen ja tarvittavien taitojen tunnistaminen voi olla haasteellista. Pitkän vankilatuomion jälkeen voi olla vaikeuksia hahmottaa mitä taitoja yhteiskunnassamme tarvitsee tänä päivänä. Kysyn usein kysymyksiä perusasioihin liittyen, joista on hyvä lähteä liikkeelle. Esimerkiksi raha-asiat, sähköinen tunnistautuminen ja sähköpostin käyttö ovat tärkeitä digitaitoja kaikille. Tämän jälkeen digitaitoja voi lähteä syventämään, sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Työskentelyn suunnitelmaan on mahdollista ottaa mukaan esimerkiksi cv:n tekeminen tai opiskelu/työpaikkojen haku. Rauhassa työskentely antaa hyvän alustan monenlaisten taitojen opettelemiselle.

Asiakastapaamisten kesto on noin tunti päivässä, jotta työskentely pysyy mielekkäänä. Tapaamisia voi olla monta kertaa viikossa koevapauden toimintasuunnitelmasta riippuen. Minua aina myös ilahduttaa, jos asiakas haluaa tulla tapaamaan valvotun koevapauden suorittamisen jälkeen ja voimme jatkaa vielä pidempään työskentelyä. Siksi luottamuksellisen ja mukavan ilmapiirin luominen työskentelyn aluksi on tärkeätä. Työhuoneeni sisustus on kodinomainen, rauhallinen ympäristö lisää viihtyvyyttä.

Osaamismerkeillä työkaluja asiakastyöhön

Aloimme keskustella Oppiva-valmennuksen työntekijän kanssa siitä, miten voisimme yhdistää voimamme, jotta rikostaustaisten digitaitojen opettelusta saisi mahdollisimman laajaa.

Esille keskustelussa nousivat osaamismerkit. Olimme innostuneita osaamismerkeistä, koska niiden hyöty on niin monipuolinen. Osaamismerkkejä suorittaessaan asiakas voi oppia digitaitoja, joita voi hyödyntää tulevaisuudessa ja samalla taidoista saa todistuksen, jonka voi laittaa vaikka cv:n liitteeksi. Olemme tehneet yhteistyötä Digi- ja väestöviraston kanssa ja sieltä on lanseerattu juuri uudet osaamismerkit. Iloksemme huomasimme, että osaamismerkeistä voi olla paljon hyötyä myös meidän työhömme. Jatkossa tavoitteena on tehdä oppimateriaalia osaamismerkkejä varten.

Pääsin heti kokeilemaan osaamismerkkejä käytännön työssäni valvottua koevapautta suorittavan kanssa. Kävimme asiakkaan kanssa läpi muutamia osaamismerkkejä ja katsoimme, että nouseeko niiden kautta lisää osa-alueita, joita voisi harjoitella. Osaamismerkkien pohjalta harjoittelimme PowerPoint-esityksen tekoa. Tämä oli hyödyllistä, koska joidenkin asiakkaiden kanssa voi esimerkiksi muistutella mieleen digitaitoja, joita oli ennen vankilaa. Osaamismerkit innostivat myös Wordin ja Excelin käytön harjoiteluun. Jatkossakin aion hyödyntää osaamismerkkejä valvottua koevapautta suorittavien kanssa ja muiden asiakkaiden kanssa.

Kirjoittaja Roosa Ikonen

projektityöntekijä, digiohjaus

Kriminaalihuollon tukisäätiö

 

Lue lisää:

Kriminaalihuollon tukisäätiö: www.krits.fi 

Valvottu koevapaus: www.rikosseuraamus.fi/fi/index/taytantoonpano/vapautuminen/valvottukoevapaus.html 

 

Kirjoittaja
R
Roosa Ikonen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja