Digitukitarra otettiin käyttöön digituen toimijoiden tueksi Varsinais-Suomessa

Digitukitarroja pöydällä
Varsinais-Suomen alueella suunniteltiin ja tuotettiin digitukitarra, jonka avulla digituen toimijat voivat halutessaan viestiä tarjolla olevasta digituesta.

Digitukitarran idea lähti Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeen viestintäsuunnittelijalta ja ideaa lähdettiin työstämään hankkeen sisäisesti eteenpäin loppukeväästä 2020. Valmis lopputuotos saatiin painoon syyskuussa 2020.

Digitukitarran ajatus on konkreettisesti se, että me hankkeena halusimme tuottaa Varsinais-Suomen alueen digituen verkostolle yhteistä digituen materiaalia ja jotakin uudenlaista, jolla kaikki voivat halutessaan viestiä tarjoavansa digitukea. Ajatus tarrasta lähti liikkeelle siitä, että halusimme löytää näkyvän tavan, jolla tuomme tuen tarvitsijat ja tuen tarjoajat yhteen. Tarra toimipaikassa viestii, että sieltä saa digitukea. Se parhaimmillaan rohkaisee tuen tarvitsijoita kysymään apua pieniin digihaasteisiin ja samalla muistuttaa toimipaikan työntekijöitä siitä, että digituki on osa asiakasneuvontaa.

Digitukitarran suunnitteluvaiheet

Päätimme toteuttaa digitukitarran suomeksi ja ruotsiksi sekä sähköisenä että painettavana versiona. Painettavaan tarraversioon toteutimme neljä erilaista mallia, kahdella eri koolla. Tarraa tehtiin 10 cm ja 30 cm kokoisina sisälle sopivina perustarroina sekä ikkunaan sopivina ikkunatarroina, joissa tarrapinta on kuvapuolella.

Tärkein ajatus digitukitarraa suunniteltaessa oli pitää Digi- ja väestötietoviraston lanseeraama Digituki-logo keskiössä. Näin ollen sama logo toistuu molemmissa kieliversioissa. Tästä syystä suomenkielisen digitukitarran alateksti ”Löytyy myös meiltä!”, on muutettu ruotsinkieliseen versioon seuraavanlaiseksi: ”Hos oss får du digistöd!”. Parhaimmillaan tulevaisuudessa pelkän logon nähdessään, tietää mistä on kyse.

Digitukitarran luonnos suunniteltiin hanketiimissä viestintäsuunnittelijan toimesta. Lopullisen painoversion ja sähköisen version tuotti mainostoimisto. Tämän jälkeen lähetimme kaikille Varsinais-Suomen alueen digituen verkostolaisillemme kyselyn, kuinka monta tarraa kukin haluaa. Sen jälkeen pystyimme määrittelemään painotarpeen ja laitoimme tarrat painatukseen. Resursseina käytettiin siis hankkeen työaikaa ja tarran lopulliseen suunnitteluun ja painatukseen budjetoitiin noin 1170 euroa. Hanketiimi lajitteli ja lähetti oikeat tarramäärät verkostolaisille.

Digitukitarra herättää kiinnostusta

Digitukitarra sai lämpimän vastaanoton Varsinais-Suomen alueen digituen seutukunnallisissa verkostoissa ja tarraa tilattiin runsaasti kaikkiin Varsinais-Suomen alueen seutukuntiin, mikä viestii että sille on tarvetta. Tarra herätti mielenkiintoa myös muissa maakunnissa. Suunnittelimme tarran tarkoituksella valtakunnalliseksi Digi- ja väestötietoviraston Digituki-logon avulla, jotta Varsinais-Suomen alueen lisäksi myös muut maakunnat voivat hyödyntää digitukitarraa.

Yhteystiedot

Julia Innilä, Viestintäsuunnittelija

Digituki Varsinais-Suomessa -hanke
Päivitetty: 28.10.2020