Digituen antaminen

Täältä löydät kootusti verkkokursseja ja itseopiskelumateriaaleja digitukea antaville. Materiaalit sopivat myös yleisesti digitaalisten taitojen itseopiskeluun.

Digituki — taitoja tuen antajalle -verkkokurssi

Tässä koulutuksessa saat vinkkejä ihmisten kohtaamiseen, ohjaamiseen, verkostoitumiseen ja omien taitojen kehittämiseen. Olitpa sitten konkari tai aloittelija – tämä koulutus on juuri sinulle!

Klikkaamalla tästä pääset kurssille
 

Digituen eettinen ohjeistus

Digituen eettinen ohjeistus on koottu yhteen digituen järjestäjien toiveesta ja tarpeesta. Ohjeistus esittelee digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet. Ohjeistuksen tavoitteena on edistää turvallista ja laadukasta digitukea, joka toteutetaan molempien osapuolten yhteisymmärryksessä.

Tutustu tästä digituen eettiseen ohjeistukseen.

 

Digitaalinen työote, digituki ja saavutettavuus -koulutus

Kolmen koulutuskerran kokonaisuus käsittelee digituen eettistä ohjeistusta, digitaalista työotetta, digiopastuksessa huomioon otettavia asioita, kun ohjattavana on ikäihminen, kuulovammainen, erityistä tukea tarvitseva asiakas tai kun ohjaus toteutetaan etänä. 

Digitaalinen työote kuuluu sosiaali- ja terveysalan työhön. Digitaaliset palvelut kuitenkin herättävät eettisiä kysymyksiä, jotka näkyvät työn arjessa. Tässä osiossa käymme läpi digituen eettisen ohjeistuksen sekä mitä sosiaalialan ammattilaisena tulee osata ottaa huomioon. Käsittelemme erilaisia ratkaisuja digitaalisen työotteen hyödyntämisessä: Digituen eettinen ohjeistus ja digitaalinen työote

Digituen asiakaskunta on moninainen. Kuulovammat sekä erilaiset kognitiiviset rajoitteet ovat yleisiä ja lisääntyvät väestön ikääntyessä entisestään. Digitaalisen työotteen lisääntyessä meidän tulee osata huomioida näiden rajoitusten vaikutukset. Esityksessä käydään läpi, mitä voimme huomioida ohjaustilanteessa. Pohdimme käytännön digiohjaustilanteen kautta digiohjaamista ja miten voimme huomioida toimintarajoitteet käytännössä: Erityistarpeet digituessa: iän tuomat muutokset ja saavutettava digituki

Etänä annettava tuki ja ohjaus: mitä se vaatii ja miten etänä ilmeneviä haasteita pulmia voi ratkoa? Keskitymme ohjauskerralla huomioimaan erityisesti näön, kuulon ja kognitiivisten toimintojen rajoitteet. Opimme ratkomaan etänä ilmeneviä haasteita käytännön harjoituksen kautta: Etäohjaaminen ja erityisen tuen tarve

 

SAKKE-työkalu digikurssien saavutettavuuden kehittämiseen

Digi haltuun-hankkeen kehittämän SAKKE-työkalun avulla voi kehittää julkisista, kaikille avoimista digikursseista yhdenvertaisempia ja saavutettavampia. 

Tutustu tästä SAKKE-työkaluun. 

 

Digiopastus asiakaspalveluna

Yleisten kirjastojen neuvoston ohje kirjastojen työntekijöille asiakkaiden kohtaamisesta, digiavun tarjoamisesta ja tuen rajoista.

Klikkaamalla tästä siirryt Digiopastus asiakaspalveluna (pdf) -ohjeeseen
 

Tietoa ja tukea digitaitojen oppimisen, digiopastuksen ja etätapaamisten järjestämisen tueksi

Kuuloliiton Digitaidot-projekti on koonnut materiaalia digitaitojen oppimisen, digiopastuksen ja etätapaamisten järjestämisen tueksi. 

Tutustu materiaaliin tästä. 

Digisanastot

Digitreenien peruskurssi -taitoja uteliaille

Digitreenit-kurssilla voi opetella arkea helpottavia digitaitoja omaan tahtiin. Riittää kun sinulla on intoa uusien asioiden opetteluun – muita vaatimuksia ei ole! 

Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan Digitreenien peruskurssiin!
 

Seniorin digitaidot

Mitä seniorin on hyvä tietää digiasioista tullakseen auttavasti toimeen arjen asioinnissa? ENTER ry koonnut tarkistuslistoja, joiden avulla seniori voi arvioida omaa digiosaamistaan. Digitukija voi kehittää aineistoilla omaa osaamistaan sekä tarjota niitä myös asiakkaidensa oppimisen tueksi.

Klikkaamalla tästä siirryt Seniorien digitaidot -koosteeseen


Puuttuuko sivulta jotain olennaista tietoa? Ole hyvä, ja kerro se meille!

Päivitetty: 26.8.2021