Mobiiliajokortti on maailman ensimmäinen digitaalinen ajokortti – älypuhelinsovellus tarjoaa kortin lisäksi muita palveluja autoilijalle

Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailun finaalikolmikkoon ajellut Autoilija on älypuhelinsovellus, joka sisältää mobiiliajokortin sekä ajoneuvopalveluita.

Trafi on luonut maailman ensimmäisenä viranomaisena digitaalisen ajokortin, joka toimii suunnannäyttäjänä myös kansainvälisesti.  Autoilija-sovelluksen suunnannäyttöihin voit perehtyä lisää videolla!

Mobiiliajokortilla tarjotaan perinteisen ajokortin käyttäjille lisäpalveluja, mutta samalla säilytetään kortin hyödyt arjen asioinnissa ja esimerkiksi iän osoittamisessa. Mobiiliajokortti on tarkoitettu käytettäväksi tavallisen ajokortin tapaan ja se sisältää pääosin samat tiedot kuin muovinen ajokortti. Mobiiliajokortissa ajokorttitiedot kulkevat älypuhelimessa aina mukana, tiedot näytetään ajantasaisina ja valokuva on tuorein mahdollinen, sillä se haetaan suoraan järjestelmästä.

Autoilija-sovellusta on päästy testaamaan eri vaiheissa ja sitä on kehitetty käyttäjien palautteen perusteella. Ladattavaksi Autoilija-sovelluksen on tarkoitus tulla loppuvuodesta 2018 (päivitetty 8.1.2019: sovellus julkaistaan alkuvuonna 2019), vaikka ei vielä korvaa fyysistä ajokorttia esimerkiksi autolla ajaessa lainsäädännön vuoksi.

Mobiiliajokortin tavoitteena on hyödyntää sellaisia mobiilisovelluksen ominaisuuksia, joita perinteisessä ajokortissa ei ole, jotka liittyvät niin erilaisiin palveluihin, toimintaan ja turvaominaisuuksiin. Mobiiliajokortti kokoaa yhteen myös muita ajoneuvoihin liittyviä sähköisiä palveluita ja niihin liittyviä ajankohtaisia ilmoituksia ja viestejä.

Digioppimme:

Rohkeasti kokeilemaan mobiilipalvelun kehittämistä. On hienoa kehittää julkisen hallinnon palvelua, jota erilaiset toimijat ja kansalaiset voivat hyödyntää laajasti ja joka kulkee helposti mukana. Digitaalisuus ja sovelluskehitys mahdollistavat lisäksi tulevaisuudessa monien laajennusmahdollisuuksien kehittelyn tai teknologiaan liittyvän yhteistyön.”

Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailuun ilmoittautui yhteensä 30 tiimiä. Kilpailussa haettiin erityisesti kansalaisten arkea helpottavia digihankkeita, -projekteja ja -kokeiluja. Kilpailun kannalta tärkeäksi nähtiin myös se, että digitalisaatiotekoon osallistui henkilöitä useammasta organisaatiosta. Lisäksi kilpailussa arvostettiin sitä, että mukaan ilmoitetun digiteon lopputuloksia voidaan hyödyntää myös muissa organisaatioissa.

Päivitetty: 5.2.2020