Osaamisbotti tunnistaa työnhakijan osaamisen – työllisyyspalveluiden botti auttaa työnhaussa

Miltä tuntuisi käydä keskustelua omasta osaamisesta osaamista kartoittavan keskustelurobotin kanssa? Tampereen kaupunkiseudun työllisyyspalveluissa kokeiltiin ensimmäisen kerran osaamisbottia osana työnhakua.
Kokeilussa selvitetään, voisiko uusi tekniikka ja aktiivinen yhteydenpito botin avulla auttaa työnhakijoiden työllistymisessä. Alkuhaastattelun tekeminen sovelluksen avulla säästää OMA-valmentajan aikaa ja antaa työnhakijalle mahdollisuuden pohtia osaamistaan omaan tahtiin. Keskustelurobotti kartoittaa asiakkaan piilevää osaamista, laatii keskustelun perusteella työnhakijasta CV:n tapaisen osaamisprofiilin ja kommunikoi ottamalla yhteyttä ja kysymällä työnhaun kuulumisia. Vastaukset kirjautuvat järjestelmään, josta OMA-valmentaja näkee vastaukset ja pysyy ajan tasalla mahdollisista muutoksista.
Kokeilun alkuperäinen idea lähti siitä, että etenkin korkeakoulutettujen ihmisten työpaikoissa osaamisen tarve saattaa muuttua nopeasti. Osaamisbotti ei kysele vain entistä työhistoriaa ja työpaikkoja, vaan selvittää, mitä työnhakija osaa ja mitä tämä voisi tehdä. Tästä syystä erityisesti nuoret ovat Osaamisbotin selkeä kohderyhmä. Kokeilu käynnistettiin noin 15 asiakkaan kanssa syksyllä 2015 ja lupaavaa kokeilua on päätetty jatkaa vuoden 2018 loppuun saakka. Meneillään on botin käytön skaalaaminen 1500 työnhakijalle. Kokeilun aikana selvitetään myös, millaisia muita ominaisuuksia robotti tarvitsee.
Bottiteknologiaa tullaan hyödyntämään Tampereen kaupungilla muun muassa asiakaspalvelussa, varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden tutor-opettajien rekrytoinnin tukena sekä laajemmin kaupungin sisäisillä työmarkkinoilla, jossa sitä voidaan käyttää henkilöstön osaamisen kartoittamiseen.
Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailuun ilmoittautui yhteensä 30 tiimiä. Kilpailussa haettiin erityisesti kansalaisten arkea helpottavia digihankkeita, -projekteja ja -kokeiluja. Kilpailun kannalta tärkeäksi nähtiin myös se, että digitalisaatiotekoon osallistui henkilöitä useammasta organisaatiosta. Lisäksi kilpailussa arvostettiin sitä, että mukaan ilmoitetun digiteon lopputuloksia voidaan hyödyntää myös muissa organisaatioissa.