Suunnannäyttäjät 2019: Vaskivuoren Ilmastoveivi

Vaskivuoren lukion ehdotus vuoden 2019 Suunnannäyttäjäksi on Ilmastoveivi-biisikilpailu ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi.

Vaskivuoren lukio on mukana Ilmastoveivi 2019 -kampanjassa, jonka tavoitteena on, että Suomi käyttää hyväksi EU-puheenjohtajakautensa mahdollisuudet ja ajaa tiukasti ilmaston lämpenemisen rajaamista 1,5 asteeseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Ilmastoveivi2019 tavoittelee 500 000 allekirjoitusta verkossa tehtävään vetoomukseen, joka luovutetaan Suomen uudelle pääministerille keväällä 2019.

Vaskivuorelaiseen tapaan järjestimme biisikilpailun aiheesta. Kappaleet esitettiin 26.3.2019 Ilmastoveiviklubilla, ja raati valitsi kolme parasta kappaletta. Arviontiraadissa oli mukana mm. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Tavoitteenamme oli tarttua meille tärkeään aiheeseen näkyvästi ja koskettavasti – ja myös opiskelijalähtöisesti. Halusimme tuoda näkyviin opiskelijoiden omaa ääntä heidän itse säveltämillään ja sanoittamillaan kappaleilla. Lopputuotos eli tallenne ja video on digitaalinen, ja niitä levitetään eri verkostojen kautta mahdollismman laajalle.

Nyt sävellyksiä esitetään eri tilaisuuksissa. Digitaaliset tuotokset, kuten äänite ja musiikkivideo ovat tuotannossa. Haasteen vastaan ottaminen ja biisikilpailun toteuttaminen on edistänyt oppiaineiden välistä yhteistyötä. Kappale tuotetaan äänitteeksi musiikkistudiossamme, minkä jälkeen medialinjamme tekee siitä musiikkivideon.

Kestävyys ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Tikkurilan lukio haastoi meidät Ilmastoveiviin, ja koska Vaskivuoressa toimii myös musiikkilukio, tartuimme haasteeseen biisikilpailulla. Musiikin lehtorimme Pekka Rautio ideoi kilpailun ja kannusti opiskelijoitamme tarttumaan tärkeään aiheeseen. Vaskivuoressa on monessa eri oppiaineessa puhuttu ilmastonmuutoksesta, sen merkityksestä ja siitä, miten yksilö voi siihen vaikuttaa. Nyt nämä ajatukset tulivat näkyviin opiskeloijoiden sävellyksissä ja sanoituksissa erinomaisen koskettavasti. Sanoitukset haastoivat niin yksilöitä kuin yhteiskuntaakin – saivatpa vanhemmatkin osansa.

Onnistumiset ja haasteet

Olemme erityisen ylpeitä siitä, että lukioikäiset opiskelijamme sävelsivät ja sanoittivat ilmastoaiheiset kappaleensa itse. Sanoitukset olivat ertyisen puhuttelevia ja sävellyksiä tuli yhteensä kahdeksan. On hienoa, että opiskelijat ovat päässeet esittämään kappaleensa myös lukiomme ulkopuolella, mm. eduskuntatalon edessä ilmastomarssilla 5.4. ja ilmastoreiviklubilla Valkoisessa salissa 12.4. Vantaan kaupunki otti myös lukiomme haasteen innolla vastaan ja Vantaan kaupunginjohtaja osallistui projektiimme. Tulevat digitaaliset tuotokset ovat tavoitteen kannalta mielestämme tärkeitä, sillä opiskelijoidemme sanoma leviää niiden välityksellä nopeasti.

Haasteena oli se, että kilpailu toteutettiin nopealla aikataululla muiden opintojen ja ylioppilaskirjoitusten ohessa. Yhteensä aikaa meni 1,5 kk ideasta toteutukseen. Siksi oli erityisen suuri saavutus, että saimme jopa kahdeksan sävellystä sooloista monijäsenisiin bändeihin.

Päivitetty: 5.2.2020