Digitalt stöd på distans

Digitalt stöd kan också ges och fås på distans. Former av distansstöd är till exempel chatt-, telefon- och videostöd. På den här sidan hittar du information om digitalt stöd på distans och kontaktuppgifter till dem som ordnar distansstöd.

Det går inte alltid att ge digitalt stöd ansikte mot ansikte. Distansstödet kan vara ett bra alternativ till exempel när avstånden är långa, det rekommenderas att närkontakter undviks på grund av smittorisken eller om den hjälpbehövande av någon anledning inte kan lämna sitt hem.

Distansstödet kan erbjudas lokalt eller på riksnivå och tjänsten kan även riktas per målgrupp. Formerna för digitalt stöd på distans utvecklas i landskapens projekt för digistöd, och god praxis delas här i Suomidigi.

Betydelsen av digitala färdigheter framhävs under epidemin

Digitala tjänster och telefontjänster är just nu viktiga för samhällets funktioner. Samtidigt framhävs naturligtvis också vikten av digitala färdigheter och behovet av stöd. Vi uppmuntrar er alla att hitta på sätt att ge digitalt stöd på distans, till exempel per telefon.

Distansstöd i hela landet

Här hittar du kontaktuppgifterna till aktörer som erbjuder digitalt stöd i hela landet. Webbplatsen uppdateras efter behov och du kan också föreslå innehåll via länken i sidans nedre kant.

Den offentliga sektorns distansstöd för uträttande av ärenden

Distansstöd som erbjuds av företagen

  • Kostnadsfritt telefonstöd för webbutiker. Tjänsten gäller endast de webbutiker som finns på adressen www.hakusi.fi/suosittelee . På listan finns ett apotek, matbutiker, klädbutiker, en husdjursbutik (endast på finska).
  • Fiksari erbjuder avgiftsbelagt digistöd per telefon och via distansförbindelse (endast på finska).
  • Avgiftsbelagt digistöd per telefon via tjänsten Elisa Omaguru.

Utöver distansstödet kan man träna på att uträtta ärenden digitalt till exempel med hjälp av de anvisningar som samlats på webbplatsen Stöd för e-tjänster (endast på finska) och Yles Digiträning.

Digistöd på distans per landskap

Landskapens projekt för digitalt stöd uppdaterar webbplatser med kontaktuppgifter till regionala distansstödstjänster (endast på finska).

Södra Karelen
Södra Savolax
Kajanaland
Mellersta Österbotten
Kymmenedalen
Lappland
Birkaland
Österbotten
Norra Österbotten
Norra Savolax
Norra Karelen
Satakunta
Nyland
Egentliga Finland

Uppdaterad: 25.5.2020